Rádi experimentujete a líbí se vám rozmanitost na jídelním talíři? Pak jsme pro vás připravili seznam všech možných druhů vajec, které lze u nás ochutnat. Jaké vajíčko vás překvapí nejvíce?
Možno sa vám v kuchyni zišlo viac vajíčok od najrôznejších vtákov žijúcich u nás a vy neviete, ako také pštrosie alebo kačacie vajcia vôbec uvariť, do akého pokrmu ho použiť a kam naopak zase rozhodne nepatrí. Nielenže každé vajce má iný tvar a farbu škrupiny, ale tiež sa bude líšiť svojou chuťou, dobou varu a napríklad aj technikou skladovania. Než ich ochutnáte, poďme si ich málinko predstaviť.
Nie je vajcia ako vajcia
O vajciach sa hovorí, že sú plné minerálnych látok, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú pre ľudský organizmus veľmi cenené. Nie je teda divu, že chov sliepok, práve vďaka domácim vajíčkam, sa stáva u nás čím ďalej tým viac vyhľadávaným koníčkom. Avšak nielen sliepka dokáže znášať vajíčka. Aká iná hydina je tiež schopná človeku ponúknuť vajcia a čím sa jednotlivé vajíčka od seba líšia?
1. Slepačie. Najbežnejšie vajíčko, ktoré možno uvidieť snáď v každej chladničke, a navyše už dávno nepatrí na čiernu listinu kvôli svojmu vysokému obsahu cholesterolu. Najlepšími vajíčkami sú samozrejme tie od domácich nosníc. Koľko takých slepačích vajec je dobré konzumovať a kedy už láska k nim hraničí s nezdravým rozumom?
2. Prepeličie. Prepelica japonská vás poteší rovnakým počtom znesených vajec za rok ako tá najlepšia nosnica, dokáže ich totiž zniesť až 320 ks. Ich obsah má najblahodárnejší vplyv na ľudský organizmus ako akékoľvek iné vajcia. A ak si myslíte, že chov prepelíc nie je pre každého, potom ste na omyle, zvládne to aj úplný začiatočník.
Viete, ktorá sliepočka vám znesie biele vajíčko?
3. Husacie. Na husacích vajciach si veľmi nepochutnáte, majú totiž veľmi olejnatú príchuť a pre ľudský organizmus nie sú ani inak zvlášť prínosné, čo sa týka vitamínov a minerálov. Najlepšie využitie tak stále nachádza u žien, ktoré ich na Veľkú noc svojimi šikovnými prstami dokážu nádherne vyzdobiť a pomaľovať.
4. Kačacie. Kačacích vajec sa obávať nemusíte, a to ani napriek tomu, že v skorších dobách občas pri konzumácii týchto vajec dochádzalo u ľudí k ochoreniu paratyfu. Ak sa chystáte kačacie vajcia použiť aj vo vašej kuchyni, dbajte predovšetkým na to, že vajcia musia prejsť dlhšou tepelnou úpravou. Vajcia preto varte najmenej 20 minút a žiadneho strašiaka sa báť nemusíte.
5. Pštrosie. Čudujete sa, aké veľké vajcia vám pristálo na stole? Áno, pštrosie vajcia môže byť až 20x väčšie slepačie. Vcelku ho radšej nevarte, trvalo by to až hodinu a pol. Vajcia radšej pečte v rúre alebo smažte na panvici. A ak chcete skúsiť niečo výnimočné, potom vyrobte z vaječného žĺtka likér, inšpiráciou vám bude nejeden recept na internete.
6. Perliččí. U týchto vajec vás najviac poteší ich dlhá doba skladovania, ktorá môže byť pokojne až 12 mesiacov. Len pre vašu informáciu, vajcia od sliepočky je možné skladovať približne 1 mesiac. Ani v hmotnosti vajec nijako perlička nezaostáva. Tešiť sa môžete až z 50 g a jeho chuť bude jemnejšia ako pri vajíčku slepačieho.
7. Morčacie. Konečne vajíčko, ktoré je veľmi podobné tomu slepačiemu, v kuchyni ho teda môžete používať rovnakým spôsobom. A koľko takých vajec znesie jedna morka ročne? Pokojne aj 80 ks.
Pravidlá vajec
S vajcami to ale nie je len tak. Ide o druh potraviny, ktorý má svoje zásady použitia aj skladovania. Čo je nutné u vajec kontrolovať a dodržať?
- Čerstvosť na prvom mieste.
- Skladovanie v tme a chlade špičkou bane.
Ani morka sa nemusí za počet znesených vajíčok vôbec hanbiť.
- Využiť môžete aj netradičný spôsob skladovania pri ich prebytku.
- Nepodceňovať dobu varu.
- Uvarené vajcia skonzumovať do 24 hodín.
A aké vajíčko víťazí u vás doma? Najlepšie samozrejme bude vždy domáca ako to kupované a hydina, ktorá vám vajíčka znesie môžete zakúpiť aj u nás. Stačí zavolať a objednať si pár mladých kuričiek, ktoré sa prvého zneseného vajíčka už nemôžu dočkať.
3,49 €