Každý správna gazdinka si iste vie v kuchyni vždy poradiť, ako využiť zvyšné žĺtky alebo bielky a zakaždým z nich vykúzli niečo dobré na jedenie. Vie ale rovnako dobre, ako využiť škrupiny od vajíčok?
Ten, kto chová kura prázdne škrupiny využije práve pre svoje dievčatá, aby mali dostatočný prísun vápnika, ale čo ten, kto hydina nespráva? Buď môže škrupiny ďalej bezmyšlienkovite hádzať do koša na odpadky alebo si môže občas spomenúť na Slepičiara a na jeho tipy, ako ľahko, rýchlo, a hlavne účinne sa dajú škrupiny od vajíčok zužitkovať.
Škrupina = vápnik
Vaječná škrupina by sa tiež dala charakterizovať jedným slovom – prírodný vápnik. Samozrejme existuje mnoho druhov škrupín podľa toho, kto vajíčko zniesol, ale škrupina od sliepky je tá, ktorá je najviac preskúmaná. Čo je zo škrupiny zrejmé na prvý pohľad a dá sa ovplyvniť napríklad jej hrúbka?
- Štruktúra. Škrupina tvorí z celkovej hmotnosti vajíčka asi 10%. Zostávajúce percentá spadajú na žĺtok a bielok. Chemické zloženie majú všetky vajíčka podľa rôzneho druhu hydiny rovnaké zloženie. Voda je v škrupine obsiahnutá iba 1 %, zvyšok asi 95 % sú anorganické látky a 4 % tvoria látky organické. Po celom obvode škrupiny sa nachádzajú malinkaté kryštáliky uhličitanu vápenatého.
Škrupina je viac užitočná ako si možno dokážete vôbec predstaviť.
- Hrúbka. Alebo aj sila škrupiny sa líši podľa druhu hydiny, ktorá vajíčko zniesla. Silnú alebo slabú škrupinu má na svedomí aj kvalita kŕmenia alebo ročné obdobie. Škrupina musí byť dostatočne silná, aby udržala váhu sliepky a zároveň musí byť ale aj krehká, aby sa z nej rýchlo vykľovalo kuriatko. A kto znáša vajíčka s najsilnejšou škrupinou? Možno sa budete čudovať, ale sú to perličky.
- Farba. Farbu škrupín má na svedomí pigmentácia, ktorá sa do škrupín ukladá počas tvorby celého vajíčka neurčuje ju nikto iný ako naša stará známa genetika. A akú teda zvoliť sliepočku, keď chcete biele vajíčka? Tú, ktorá má biele ušnice, pretože podľa farby ušníc sa sfarbuje aj znesené vajíčko.
Využitie v domácnosti
Hádžete škrupiny od vajíčok do koša? Tak s tým hneď prestaňte, pretože aj ten najmenší vaječný čriepok môže byť užitočný. Kde a ako?
- Usadeniny. Márne sa snažíte strčiť miesto ruky „niečo“ tenkého, čo by vyčistilo vaše vázy a krčahy od usadeného vodného kameňa? A práve teraz je ten správny čas na škrupiny od vajíčok. Ako to vlastne celé funguje? Nadrvené škrupiny nasypte na dno vázy, krčahu alebo úzkej nádoby, zalejte šťavou z citróna a po pár dňoch škrupiny vyberte. Paráda čo? Kyselina „špinu“ odmastí a ostré kúsky škrupín ju zase oškrabú.
- Bielidlo. Každý iste vie, že škrupina vajíčka má porézny povrch, takže to znamená, že dobre a ľahko pohlcuje špinu, a teda aj škvrny z bielej bielizne. Postačí, keď malé množstvo nadrvených škrupín nasypete do vrecúška z husto utkanej látky a vloží spolu s bielizňou do bubna práčky. Horúca voda uvoľní zo zašlej bielizne špinu a škrupiny ju ihneď začnú absorbovať do seba.
- Ochrana záhrady. Skoncujte so slimákmi raz a navždy, a to vďaka vaječným škrupinám. Ako? Jednoducho. Koho by bavilo preliezať ostré hrany sem a tam? Nikoho, nieto slimáka. Takže sa týmto miestam vyhnúť veľkým oblúkom. Nasypte preto všade do vašich záhonov a slimáci k vám nepolezú.
Čo všetko dokáže škrupina? Budete sa až diviť.
- Sadeničky. Preč s plastovými téglikami od jogurtov. Na jar vám namiesto nich výborne poslúžia práve škrupiny vajíčok. Do dna každej z nich vytvorte pomocou ostrej špičky noža malú dierku, aby prebytočná voda mohla uniknúť. Jednoducho potom vložte do škrupiny hlinu, semienko a zalejte. A aby sa vám škrupiny nekotúľali po stole, posaďte ich na plato od vajíčok.
- Bodnutie komárom. Na „pupienok“ od komára najlepšie pôsobí octan vápenatý, ktorý je okrem iného tiež obsiahnutý vo všetkých krémoch, ktoré sa používajú na zníženie opuchu. Podobný roztok si môžete vytvoriť sami doma. Stačí dať pár škrupín do pohára a zaliať ich octom. Za pár nej sa škrupiny vplyvom pôsobenia octu a uhličitanov vápenatého začnú rozpadať a vznikne tak roztok octanu vápenatého, ktorým potom stačí postihnuté miesta namazať.
Kovbojská káva
Že nepoznáte tento trochu drsnejší westernový recept na kávu? Tak ho poďte s nami preskúmať. Do varu uveďte liter vody, pridajte hrubo namleté zrnká kávy a najemno nadrvené vaječné škrupiny. Povarte približne 5 minút, odstavte a po pár minútach škrupiny vyberte a kávu oslaďte medom. A prečo názov kovbojská káva? Tento nápoj mal totiž údajne držať dlho v sedle pracujúce kovboje a poháňače dobytka, pretože vaječné škrupiny na seba vedia „nabaliť“ kávovú usadeninu, káva vďaka tomu nie je tak horkastá a kofeín pôsobí na človeka oveľa dlhšie.
Tak čo, ste tiež takí zvedaví, ako taká káva kovbojov chutí? Choďte ju vyskúšať a uvidíte, či pôjde spať so sliepkami alebo po nej zostanete dlho svieži.
Hnedá mládka Isabrown
Skladom
Hybridný nosnice s vysokým potenciálom znášky vajec. Sliepky znesie za rok až 310 vajec. Znesené…
11,49 €
4,09 €
2,49 €