vitamíny
kurníky

Refraktometre

Refraktomer nie je nič iné ako malý vreckový prístroj, pomocou ktorého každý včelár dokáže rýchlo, ľahko a úplne presne zmerať obsah cukru a vody medu a teda aj jeho hustotu. Funguje na princípe lomu svetla, teda k odrátaniu nameraných hodnôt potrebuje len svetlo, oči a refraktometer. Meranie prebieha rýchlo a stopercentne a zvládne naozaj každý, aj neskúsený včelár. Na zošikmenú sklenenú plochu stačí nakvapkať niekoľko kvapôčok skúmanej tekutiny a priklopiť. Tekutina sa po odčítacej plôške pravidelne rozprestrie a potom stačí namieriť prosti svetlu a odpočítať namerané hodnoty. Ako ľahké.

A prečo sa vôbec hodnoty cukru a vody v mede merajú? Obsah vody v mede nám určí totiž jeho kvalitu. Čím vyššia bude, tým je med menej kvalitný. Najlepšie je, ak včelár nameria hodnoty okolo 14 až 18 % vody, vyššia už nie je prípustná, pretože by sa v mede rozmnožili oranismy a tie by začali kvasiť a med by sa stal ďalej nepoužiteľným, v niektorých prípadoch sa aj z takýchto medov dá vyrobiť už len medovina. Ak si teda stáčate v medomete svoj vlastný med a predávate ho, je bezpodmienečne nutné obsah vody merať a starostlivo sledovať. Existuje totiž aj akási norma zvaná "Slovenský med", ktorá udáva, že takto označený med nesmie obsahovať viac ako 18 % vody.

zľava
56%
Mám skladem
Expeduji ihned

Refraktometer na med optický + kalibrační sada

Refraktometer na med optický + kalibrační sada

Skladom

Refraktometr k přesnému měření podílu vody v medu a jeho cukernatosti.

58,29 €
131,19 €

zľava
48%
Mám skladem
Expeduji ihned

Refraktometer na med digitálne

Refraktometer na med digitálne

Skladom

Refraktometr k přesnému měření podílu vody v medu a jeho cukernatosti.

282,89 €
539,99 €

zľava
71%
Mám skladem
Expeduji ihned

Refraktometer na med digitálny s USB

Refraktometer na med digitálny s USB

Skladom

Refraktometr k přesnému měření podílu vody v medu a jeho cukernatosti.

312,09 €
1 073,29 €

Novinky a akcie zasielame zdarma

Postup ako prípadne zrušiť odber noviniek nájdete v každom zaslanom e-mailu.