Mäsové plemená sliepok alebo jatočné, bývajú šľachtené k následnému spracovaniu na mäso. Vyznačujú sa väčšou hmotnosťou a rýchlym príbytkom na váhe.
Dobrá starostlivosť základom kvalitného mäsa
Často bývajú jatočné plemená označované aj ako ťažké. Aby vám kurčatá pekne rástli a vy ste sa tešili chutnému mäsu, je nutné zaistiť sliepkam kvalitnú stravu bohatú na bielkoviny a tiež dostatočný priestor na čerstvom vzduchu. Dajte si pozor na prekrmovanie, sliepky vám stučia a mäso nebude tak jemné. Na mäsové využitie bývajú vhodné ako plemená čisté, tak plemená s kombinovanou úžitkovovosťou a tiež hybridné.
1. Brahmančeky
Toto veľmi staré plemeno ázijského pôvodu, môžeme vyzdvihnúť ako priekopníka plemien s mäsovou alebo kombinovanou využiteľnosťou. Práve Brahmánky sa podieľali na vzniku mnohých novších jatočných plemien. Ich prednosťou je mohutnosť a robustnosť, ale bez kvalitného krmiva s množstvom bielkovín Brahmančeky nebudú odchované do požadovanej hmotnosti a stavby tela.
2. Sasexky
Ideálnym mäsovým plemenom môže byť Sasexka. Kurčatá veľmi rýchlo rastú a dospievajú už v ôsmich mesiacoch. Ich váha často robí až 3 kg. Okrem mäsového využitia sú Sasexky tiež výborné nosné kurice. Starostlivosť nezahŕňa žiadne špeciálne požiadavky.
3. Dorkinky
Pôvodom Angličanky s veľmi jemne vláknitým mäsom, bieleho výzoru a kvalitnej chuti. Plemeno je možné výborne skrotiť. Sliepky sú dosť sebestačné a potravu si ľahko zaobstarajú samé, preto sú pre nich vhodné väčšie výbehy s možnosťou pohybu. Sliepka môže dorásť až do hmotnosti 3,1 kg. Od začiatku druhej polovice 20. storočia chovateľov Dorkinek ubúdalo, dnes sú skôr raritou.
4. Kurica modrá
Hybridné plemeno špeciálne vyšľachtené ako pre vysokú znášku, tak aj pre kvalitné mäso. Dospelá sliepka má okolo 2,2 kg. Kuriacim zaistite kvalitné krmivo a dobrý prístrešok. Kurice modré budú ozdobou vášho dvora a zároveň vám skvele poslúžia na mäsové využitie.